Sport XXI program
         Edzőtábor. Iregszemcse, 2018.08.27-31
 
 
Idén már hagyományosnak mondható hogy, Iregszemcsén került megrendezésre súlyemelő edzőtábor, a Sport XXI program keretein belül. Tábort a Magyar Súlyemelő Szövetség támogatásával sikerült megtartani. Négy egyesület ifjú tehetségei vettek részt a munkába (Tatabányai SC, Kisbéri VSE, Iregszemcsei SSZSE és David Rigert SSZSE). A súlyemelés mellet, hangsúlyt fektettük a gyerekek pihenésére és hasznos, tartalmas szabadidő eltöltésére. Ennek érdekében a napi programok úgy lettek összealítva, hogy a fizikai terhelést váltogattuk különböző szellemi vetélkedőkkel és feladatokkal. Népszerű volt a gyerekek körében az íjász verseny, éjszakai bátorság próba, logikai vetélkedő, mini golf játék. Külön fejezetként szerepelt a foglalkozásokon a drog és dopping megelőzés kérdése.
Az öt napos program megvalósulási szempontból sikeresnek mondható, egyrészt a megvalósult és elvégzett szakmai munka (technikatanulás, erőfejlesztő és – állóképességet növelő gyakorlatok megtanulása), másrészt a személység fejlesztés és közösségi értékek felszínre hozása terén.
Az edzőtáborban elvégezhető szakmai munka, kiválóan kapcsolható az MSSZ. Utánpótlás nevelés, fejlesztés 2011- 2020 programjához. A Sport XXI új lehetőségeket biztosít a sportágnak tehetségek megtalálása és a sportágban tartás terén. Edzőtábori, és UP gyermek verseny körülmények között hangsúlyossá tehetők az általános sportági alapok fejlesztése.
Az edzőtábort eredményesnek, sikeresnek, és hasznosnak ítélem, mivel a sportági szakgyakorlatok fejlesztésén túl, elsősorban közösségformáló és csapatépítés szempontjából mondható pozitívnak a program. Sikerült jobban megismernem a gyerekeket, megismertetni velük a súlyemelés és a sport, az általános mozgás szépségeit. A sportra-életre nevelési program, pedagógiai érték teremtő hatása felbecsülhetetlen. Jelenleg a programba résztvevők között már most látszik, hogy van néhány alkalmas és tehetségesnek mondható gyerek, habár ebben a korban nem szerencsés elkapkodott, korai következtetéseket levonni. A helyzet még változhat mindkét irányba. Mindenesetre az elkezdett munkát természetesen folytatni szükséges és minél több gyereket bevonni a programba. Biztos vagyok abban, hogy türelmes és kitartó munkával (gyerek és edző részéről), ezek a gyerekek lehetnek néhány év elteltével (ha meg tudjuk őket tartani) a súlyemelő sportág szélesebb bázisa, akikre építhetünk eredményesség szempontjából is.
        Iregszemcse, 2018.09.02
                Szász László
gallery
gallery