Tíz éve nem látott sikert aratott Soóky Gergely, a győri Rekard SE súlyemelője, aki az litvániai korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett az U23-asok között. Takács Mária szövetségi főtitkár szerint régóta várt reményt váltott valóra a 22 éves sportoló.
reb  A 62 kg-ban induló Soóky Gergely a hatodik helyével egy éve már a felnőttek között a legjobb magyar lett a súlyemelők kontinensviadalán (261 kg), s bár az összteljesítménye nyolc kilogrammot javult az idei megméretésre, az erősebb mezőnyben a kilencedik helyen zárt. A korosztályában két éve megmutatta, hogy mire képes, akkor ezüstérmes lett a juniorok között.

VÁRVA VÁRT SIKEREK VÁROSA„Gergely mindig kerülgette a lehetőséget, most pedig élt vele” – mondja örömmel Takács Mária, a szövetség főtitkára, jelezve, sem váratlan a győri Rekard SE 62 kg-os súlycsoportban induló versenyzőjének a remek teljesítménye, aki az összetettben 267 kilós teljesítménnyel végzett az élen az U23-asok között a litvániai korosztályos Európa-bajnokságon. Ráadásul 147 kg-mal a lökést is megnyerte, és a szakítás aranyérméről is csupán testsúllyal maradt le. A parádés éremgyűjteménynek együtt örülhetett Klaipėdában az edző-édesapa, Soóky Zoltán és fia.
 
„Tíz éve nem ünnepelhettünk ilyen sikert – folytatja Takács. – Gergely nagyszerű versenyző, akire minden bizonnyal a felnőttek között is figyelhetünk. A súlyemelésben egyedi az olimpiai kvalifikáció, hiszen a csapatnak kell kiharcolnia a részvétel jogát ahhoz, hogy versenyzőt indíthassunk. Ha ez sikerül a magyar férfiaknak, könnyedén lehet, hogy Soóky lesz az egyik olimpikon.”
Abban a sportágban, amelyben a rutin és a tapasztalat rengeteget számít, ez magától értetődően nagy teljesítmény lenne a fiatal versenyzőtől. Takács szerint egyenesen világrengető.
sooky_gergely